TU Delft Beeldbank
Home · About · Disclaimer ·

Aandoeningen: Tentoonstelling Bijen, Botanische tuin TU Delft, 10 juni - 26 oktober 2012

This item has an embargo placed on the file attachments in effect until: 2023-06.

Author: Van der Meijden, L.A.
Town: Delft
Faculty:Applied Sciences
Type:image
Date:2012-06
Embargo expires:2023-06
Material:Poster
Keywords: Bijen · aandoeningen · plagen · ziektes · Varroamijt, Varroa destructor · vector · deformed wing virus · Nosema apis · Nosema ceranae · bestrijdingsmiddelen
Rights: (c) Botanische Tuin TU Delft

Abstract

Bijen komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica. Bij alle volken en door alle tijden heen vind je ze terug. In rotstekeningen, in de mondelinge overlevering en in de litteratuur. Altijd al stonden ze in hoog aanzien door hun honing en door de sfeer van mysterie die hen omgeeft. Hieronder een kleine greep uit het overvloedige materiaal, het meeste van Europese origine.

De grootste boosdoener in de wereld van de honingbijen is een insect, een mijt, met de veelzeggende naam Varroa destructor.
Bijen zijn gevoelig voor meerdere virussen. Binnen een volk kunnen ze van de ene op de andere bij overgedragen worden, ofwel kunnen besmette bijen die zich vervliegen een ander volk besmetten. Het bekendste virus waarvoor varroa een vector is, is DWV (deformed wing virus, misvormde vleugel virus). De symptomen van dit virus zijn vervormde vleugels, een verkort achterlijf en een beperkt leervermogen.
Nosema apis en Nosema ceranae zijn ééncellige parasieten die zich in de middendarm van de volwassen honingbij vermenigvuldigen.