TU Delft Beeldbank
Home · About · Disclaimer ·

Communicatie: Tentoonstelling Bijen, Botanische tuin TU Delft, 10 juni - 26 oktober 2012

This item has an embargo placed on the file attachments in effect until: 2023-06.

Author: Van der Meijden, L.A.
Town: Delft
Faculty:Applied Sciences
Type:image
Date:2012-06
Embargo expires:2023-06
Material:Poster
Keywords: Bijen · bijendans · Koninginnestof · Fourageerferomoon · Rondedans · Kwispeldans · Stertselen · Alarmferomoon · Darrenferomoon
Rights: (c) Botanische Tuin TU Delft

Abstract

Bijen komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica. Bij alle volken en door alle tijden heen vind je ze terug. In rotstekeningen, in de mondelinge overlevering en in de litteratuur. Altijd al stonden ze in hoog aanzien door hun honing en door de sfeer van mysterie die hen omgeeft. Hieronder een kleine greep uit het overvloedige materiaal, het meeste van Europese origine.

Op diverse manieren kunnen bijen met elkaar communiceren. Een heel bekende manier is door de dans waarmee haalbijen, die terugkomen van een fourageervlucht de thuisblijvers informeren over de plaats en de aard van de planten waar ze hun stuifmeel of nectar verzameld hebben. Een andere manier om elkaar boodschappen door te geven is door middel van geurstoffen, feromonen, die door bepaalde klieren in hun lichaam uitgescheiden worden. Het feromoon waarmee het hele volk geregeerd wordt, wordt door de koningin aangemaakt en verspreid. Dit wordt de koninginnestof genoemd.