TU Delft Beeldbank
Home · About · Disclaimer ·

Soort (Species): Tentoonstelling Darwin's quest, Botanische tuin TU Delft, 26 mei - 26 oktober 2009

This item has an embargo placed on the file attachments in effect until: 2023-06.

Author: Van der Meijden, L.A.
Town: Delft
Faculty:Applied Sciences
Type:image
Date:2009-05
Embargo expires:2023-06
Material:Poster
Keywords: Charles Darwin · evolutie · soorten · Carolus Linnaeus · Systema Naturae · soortvorming · populaties · bouwstenen
Rights: (c) Botanische Tuin TU Delft

Abstract

Tentoonstelling over Charles Darwin's evolutietheorie. Wie was Charles Darwin en wat was zijn achtergrond? Hoe werden de ideeën van Darwin in Nederland ontvangen? Wat is de oorsprong van het leven? Waarom sterven soorten uit? Wat betekent het woord ‘soort’ in de biologie?

Soort
Een soort, of species, is een groep planten of dieren met dezelfde kenmerken en dezelfde Latijnse naam, en vaak meerder volksnamen. De Latijnse naam bestaat uit twee woorden. Het eerste woord begint met een hoofdletter, het tweede met een kleine letter. We noemen dit ‘binomiale nomenclatuur’. Deze werd in 1751 geïntroduceerd door de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus in zijn boek ‘Philosophica botanica’ en uitgewerkt in zijn ‘Systema Naturae’. Tot in de negentiende eeuw was de algemene opvatting dat soorten door de Schepper geschapen waren en onveranderlijk. Darwin ontkende dit. Hij beweerde dat nieuw soorten voortkwamen uit bestaande soorten en dat soorten konden uitsterven.