Print Email Facebook Twitter De zeewaartse randvoorwaarde bij de 1-D modellering van zoutvorming in goed gemengde estuaria Title De zeewaartse randvoorwaarde bij de 1-D modellering van zoutvorming in goed gemengde estuaria Author Labeur, R.J. Contributor Battjes, J.A. (mentor) Kranenburg, C. (mentor) Vermeulen, H.R. (mentor) Faculty Civil Engineering and Geosciences Department Hydraulic Engineering Programme Vloeistofmechanica Date 1989-06-01 Abstract Door de binnendringing van zeewater is het water in estuaria voor een deel zout. Het zoutgehalte varieert dagelijks onder invloed van het getij. Variaties in het zoutgehalte op de langere termijn kunnen onstaan door wisselende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een veranderende bovenafvoer. Het zoutgehalte beïnvloedt de chemische en biologische eigenschappen van water en is als zodanig verantwoordelijk voor een aantal specifieke kenmerken van estuaria. Ook de geschiktheid van het water voor menselijk gebruik wordt in belangrijke mate bepaald door het zoutgehalte. In het kader van waterkwaliteitsstudies worden daarom wiskundige modellen gebruikt om het zoutgehalte te kunnen voorspellen. Bij goed gemengde rivieren kan de zoutverdeling in de langsrichting van de rivier vaak voldoende nauwkeurig beschreven worden met door één dimensionaal (1-D) dispersiemodel. Het gebruik hiervan is door de eenvoudige opzet aantrekkelijk. Voor sterk geschematiseerde gevallen kan de dispersievergelijking, door toepassing van de quasi stationaire benaderingsmethode, analytisch opgelost worden. In de overige gevallen kan de oplossing met behulp van een eenvoudig numeriek model verkregen worden. Subject binnendringing zoutwaterzoutgehaltegemengde rivierendispersievergelijking To reference this document use: http://resolver.tudelft.nl/uuid:1d4569e1-3a52-437e-9ae6-452d532bdbdc Part of collection Student theses Document type master thesis Rights (c) 1989 Labeur, R.J. Files PDF Labeur1989a.pdf 26.34 MB Close viewer /islandora/object/uuid:1d4569e1-3a52-437e-9ae6-452d532bdbdc/datastream/OBJ/view