The Elevated Streets in Plan van Gool

More Info
expand_more

Abstract

This article delves into the architectural design of Plan van Gool, situated in Amsterdam's Buikslotermeer neighbourhood, with a particular focus on its concept of elevated streets. Through an examination of archival research, literature and reference projects like Brinkman's Spangen block and Auguste Perret's Le Havre, the research investigates the function of these elevated streets and their role in shaping community dynamics and urban environments. Drawing comparisons with other architectural projects, the study underscores the significance of elevated streets in promoting social cohesion and equality within residential complexes. Additionally, interviews with early residents provide insights into community formation. The findings suggest that elevated streets of Plan van Gool primarily serve practical functions like reducing stairwells and increasing access to daylight, while the undervalued other design decisions play a vital role in creating affordable, adaptable housing and nurturing a sense of anonymity, which is in turn responsible for social diversity, equality and ultimately a cohesive sense of community.