Bouwen in turbulente tijden
Het werk van Ingenieurs-Bureau Ingenegeren-Vrijburg (IBIV) (1936-1957)
Pauline van Roosmalen (TU Delft - OLD History of Architecture & Urban Planning, TU Delft - Teachers of Practice)
More Info
expand_more
Other than for strictly personal use, it is not permitted to download, forward or distribute the text or part of it, without the consent of the author(s) and/or copyright holder(s), unless the work is under an open content license such as Creative Commons.
Abstract
Op 1 mei 1936 openden de Nederlandse ingenieurs A.C. Ingenegeren en G.S. Vrijburg in Nederlands-Indië de deuren van Ingenieurs-Bureau Ingenegeren-Vrijburg (IBIV) (afb.2 ). Het in Bandoeng gevestigde IBIV zou bestaan tot 1957. De bestaansperiode van het bureau viel samen met politiek turbulente jaren: de nadagen van het koloniale Nederlandse bestuur over Nederlands-Indië, de Japanse bezetting en de eerste jaren van de Republiek Indonesië. Aan de hand van beschrijvingen van zes representatieve en karakteristieke IBIV-ontwerpen uit de opeenvolgende fasen van zijn bestaan wordt een beeld geschetst van het type opdrachtgevers en de stilistische ontwikkeling van IBIV.
Dit onderzoek naar het werk van IBIV biedt de mogelijkheid om vast te stellen of en hoe de ingrijpende politieke en daarmee gepaard gaande sociale en economische veranderingen van invloed waren op de beroepspraktijk en vakinhoudelijke ontwikkeling van de IBIV-architecten. Het past binnen de geleidelijk opkomende benadering waarbij laat- en (vroeg)postkoloniale ontwikkelingen in architectuur en stedenbouw niet langer afzonderlijk maar in relatie tot elkaar worden onderzocht.