None

More Info
expand_more

Abstract

This research and design explores holistic sustainability as a remedy for long term development of modern shopping malls in the Netherlands. Shopping malls are susceptible to changes and sometimes fail to create an equal balance between the environmental, social and economic aspects of sustainability, leading to vacant shops and lower quality of living in and around the mall. The insights presented in the research paper, which assess the impact of past mall renovations on the three aspects of sustainability can be used to make future redesigns on modern shopping malls better resilient to changes and promote a long lasting life. For the design "In de Bogaard" (Rijswijk) was chosen to apply the strategy of transforming a mall in a holistic sustainable way into a food court, indoor market and culture centre. Reducing, reusing and refilling are found at the heart of this discipline and tackle the design question of dealing with modern heritage.