Satellietdeformatiemetingen Eemdijk

Technisch Report

Report (2018)
Author(s)

I.E. Özer (TU Delft - Hydraulic Structures and Flood Risk)

FJ van Leijen (TU Delft - Mathematical Geodesy and Positioning)

Research Group
Hydraulic Structures and Flood Risk
Copyright
© 2018 I.E. Özer, F.J. van Leijen
More Info
expand_more
Publication Year
2018
Language
Dutch
Copyright
© 2018 I.E. Özer, F.J. van Leijen
Research Group
Hydraulic Structures and Flood Risk
Reuse Rights

Other than for strictly personal use, it is not permitted to download, forward or distribute the text or part of it, without the consent of the author(s) and/or copyright holder(s), unless the work is under an open content license such as Creative Commons.

Abstract

Satellietradarinterferometrie (InSAR) maakt het mogelijk om voor bepaalde objecten op het aardoppervlak deformaties op mm niveau te meten. De techniek wordt onder andere toegepast voor het monitoren van de stabiliteit van verschillende typen infrastructuur, zoals wegen en spoorwegen. De voordelen van satellietradarinterferometrie zijn dat grote gebieden kunnen worden waargenomen, over lange tijd, met een meetfrequentie van enkele dagen tot enkele weken. Door de hoge meetprecisie kan de techniek potentieel bijdragen tot een vroege detectie van stabiliteitsproblemen in infrastructuur. Vanwege de grootte van het totale netwerk van waterkeringen in Nederland is toepassing
van de techniek op waterkeringen ook erg interessant. Momenteel wordt binnen het kader van het SAFELevee project door de Technische Universiteit Delft verder onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van de techniek. Een van de mogelijke toepassen is het gericht monitoren van speciale constructies, zoals damwanden.
Het doel van dit door de Technische Universiteit Delft uitgevoerde project is om de bruikbaarheid van InSAR voor dijken met speciale constructies te analyseren en
evalueren gebaseerd op metingen van de damwandproef bij Eemdijk. Om een aantal goede reflectiepunten van de radarsignalen te creëren, zullen hoekreflectoren op de dijk worden geplaatst. Ondanks dat de looptijd van de proef kort is in vergelijking met de meetfrequentie van de satellietdata, kunnen toch enkele metingen worden verkregen, die gebruikt kunnen worden voor het bepalen van de potentie van de techniek voor monitoring in de toekomst.

Files

License info not available